Lody z ricotty w gorącym sosie z czarnej porzeczki Lody z ricotty: 400 g ricotty 1 szklanka zimnej śmietany tortowej 36% 150 ml miodu Ricottę zblendować razem z miodem i szczyptą soli na gładką masę. Dodatkowo potrzebne będą do przybrania: świeże listki mięty kilka gałązek czarnej porzeczki Lody z ricotty w gorącym sosie z czarnej porzeczki – wykonanie: Lody z ricotty kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem. Gorący sos porzeczkowy: 500 g obranych, umytych czarnych porzeczek 1 szklanka przegotowanej wody 300 g cukru (lub więcej, jeżeli owoce są bardzo kwaśne) Porzeczki wraz z wodą wstawić do rondla. Uwielbiam, kiedy lody z ricotty są już miękkie, jednak zawsze, nim zdążą się roztopić do odpowiedniej konsystencji, zdążę je zjeść. Lody z ricotty są wyraziste, mają posmak sernika i są naturalnie gęste. Uwielbiam lody, a te z ricottą, podobnie jak z mascarpone (przepis tutaj) skradły moje serce. Idealnie nadają się do tego, by podać je z gorącym sosem, uzupełniając w smak owoców. Ten nieoczywisty deser sprawia, że lody szybciej się rozpuszczają, a także robi niesamowite wrażenie na gościach. Nie sposób im się oprzeć i poczekać, aż będą na pół miękkie. To również moja propozycja świąteczna – idealna na każdą porę roku, nawet zimę i okres Bożego Narodzenia. Proponuję tutaj sos porzeczkowy – jest szlachetny, o lekko cierpkim smaku. Rozwiązaniem jest podanie lodów w gorącym sosie.