Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki

Monika
Desery
03.07.2018 21:45
Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki

Składniki: ( na 16 jagodzianek, szklanka 250 ml) Ciasto: - 500 g mąki pszennej + łyżeczka mąki na rozczyn drożdżowy - 30 g droższy - 3 żółtka - 1/2 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn drożdżowy - 1 szklanka mleka - 100 g masła - łyżeczka cukru z wanilią Jagodowe nadzienie: - Jagody 300 g - Cukier puder 3 łyżki - Mąka ziemniaczana łyżka Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału: Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału: Czytelnicy gotują: Do miski dodaje przestudzone mleko z masłem, cukry, żółtka, rozczyn drożdżowy i mieszam na koniec dodaje partiami przesianą mąkę i wszystko mieszam łyżką drewnianą. Dodatkowo: - kilka łyżek mleka - Szklanka cukru pudru + 4 łyżki gorącej wody na lukier - opcjonalnie kruszonka W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy 5 łyżek letniego mleka i łyżeczkę mąki. Do pozostałego mleka dodać masło i gotować na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się masła. W tym czasie jagody wypłukałam pod bieżącą wodą, wysuszyłam na ręczniku papierowym i przełożyłam do głębokiego talerza. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Miskę podsypuje odrobiną mąki wkładam ponownie do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneeprzygody.blogspot.com/2018/07/najlepszy-przepis-na-mieciutkie.html