Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese

Aleksandra
Obiad
04.07.2018 8:18
Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese

Całkowity czas25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE) 250 g zmielonego mięsa wołowego (lub wołowo-wieprzowego 1 duża cukinia 1 ząbek czosnku 1 cebula pół szklanki czarnych oliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g przecieru pomidorowego (bądź pół puszki pomidorów) Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE) 250 g zmielonego mięsa wołowego (lub wołowo-wieprzowego 1 duża cukinia 1 ząbek czosnku 1 cebula pół szklanki czarnych oliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g przecieru pomidorowego (bądź pół puszki pomidorów) oliwa z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego przyprawy: oregano, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, świeża bazylia INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Cukinię obierz i pokrój na drobne paski. 5 Nie blanszuj cukinii wcześniej, ponieważ wystarczająco zmięknie w sosie - tylko dodaj już ją pociętą na paski i dokładnie wymieszaj, tak aby oblepił ją sos. 5 Nie blanszuj cukinii wcześniej, ponieważ wystarczająco zmięknie w sosie - tylko dodaj już ją pociętą na paski i dokładnie wymieszaj, tak aby oblepił ją sos. Takie spaghetti z cukinii ja oczywiście uwielbiam w wersji mięsnej, stąd poniżej przepis wraz z moją wariacją sosu bolońskiego, ale oczywiście równie smaczna jest wersja z samym sosem pomidorowym. Następnie dodaj mięso mielone, sól, pieprz, i mieszaj co chwilę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie dodaj mięso mielone, sól, pieprz, i mieszaj co chwilę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Spaghetti z cukinii to pyszne danie na lato, zwłaszcza kiedy jest sezon na cukinię. 4 Tak przygotowany sos dodaj do usmażonego mięsa i trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając. 4 Tak przygotowany sos dodaj do usmażonego mięsa i trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając. oliwa z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego przyprawy: oregano, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, świeża bazylia Przygotowanie INSTRUKCJA 2 Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. 2 Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. A jak macie ochotę na inne warzywa, polecam bardzo zupa z dyni piżmowej lub kurczak zapiekany w prazonej cebulce – mniam! 🙂 Nie dodaję żadnych mąk ani śmietan, aby zabielić sos – danie idealnie smakuje na bazie samego przecieru pomidorowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/spaghetti-z-cukinii-a-la-bolognese/