Składniki na 15 brioszek: ciasto: mąka pszenna 380 g, cukier 50 g, jajka 3 szt, masło 170 g, mleko 100 ml, sól 0,5 łyżeczki, drożdże świeże 14 g lub suche 7 g, nadzienie wiśniowe: wiśnie 450 g, cukier 3 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, skrobia ziemniaczana 1 łyżka + 1 łyżka wody, lukier: cukier puder 3/4 szklanki, woda wrząca 2 łyżki, aromat migdałowy 4 krople, ponadto: jajko 1 szt, mleko 1 łyżka, Sposób przygotowania: Jeśli używamy świeżych drożdży to należy przygotować rozczyn. Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, wymieszać z cukrem i podgrzewać na małej mocy palnika aż cukier się rozpuści. Kolejnego dnia ciasto krótko wyrabiamy i formujemy kulki, które układamy w papilotkach na muffiny. Dodajemy sok z cytryny, wodę wymieszaną ze skrobią, mieszamy i zagotowujemy. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc. Cukier puder łączymy z wrzącą wodą i aromatem migdałowym. Mąkę łączymy z cukrem, solą, wyrośniętym rozczynem, oraz jajkami i mlekiem. Bułeczki układamy na blaszkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.