Tort Amaretto

Aleksandra
Ciasta
30.06.2018 10:32
Tort Amaretto

Krem śmietankowo - migdałowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 5 - 6 łyżek cukru pudru 50 ml likieru Amaretto 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany ( tzw. śmietan - fixu ) Nasączenie: 50 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml likieru kawowego 50 ml likieru Amaretto Ponadto: ciasteczka amaretti do dekoracji 200 ml śmietany kremówki 36 % do wykonania rozetek + 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Biszkopt kakaowy: 100 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 5 dużych jajek 140 g cukru Należy mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, biszkopt bowiem nie zawiera proszku do pieczenia i rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom. Puszyste kakaowe blaty, nasączone kawą i migdałowym likierem, przełożone śmietankowym kremem również z dodatkiem tegoż likieru, pod kremem natomiast warstwa wiśniowej konfitury. Wsypać przesiane suche składniki i BARDZO delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką ( na tym etapie nie używamy już miksera ), do połączenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2018/06/tort-amaretto.html