Sos pomidorowy: 130 g passaty pomidorowej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pieprz sól Dodatki: 5 grubych zielonych szparag (10 cienkich) 150 g sera żółtego startego na dużych oczkach kulka mozzarelli (125 g) około 100 g sera typu favita 2-3 łyżki pestek słonecznika oliwa z oliwek szczypta suszonego oregano szczypta gruboziarnistej soli Cienkie ciasto mogło by nie utrzymać takiej ilości sera 😀 Pizza ze szparagami i słonecznikiem na grubym cieście Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej około 2/3 szklanki wody (około 160 ml) 25 g świeżych drożdży 2 Pizzę posypujemy serem żółtym, układamy na nim szparagi (grube przecinamy na połówki, cienkie zostawiamy w całości), pomiędzy nimi układamy plasterki mozzarelli i pokrojoną w kostkę favitę. Kiedy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski, chwilę wyrabiamy i formujemy z niego okrągły placek o grubszych brzegach. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pizza ze szparagami i słonecznikiem na grubym cieście to genialne połączenie szparag, chrupiących pestek słonecznika i 3 rodzajów sera. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Ciasto smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Przekładamy ją na kamień lub na blachę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Sezon na szparagi już niedługo niestety się skończy ;( Łapcie więc świeże szparagi i wypróbujcie ten przepis 😉 Pozostawiamy ją na jakieś 10 minut do podrośnięcia.