Możesz także użyć gotowy zakwas buraczany 1,5 litra wywaru warzywnego (opcjonalnie warzywno-mięsny, jeśli barszczu nie przygotowujemy na święta ;)) 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego świeżo mielony czarny pieprz 2-3 łyżeczki suszonego majeranku cukier do smaku sól do smaku * pamiętajcie, że ilość przypraw jest kwestią gustu, pod koniec próbujemy i doprawiamy wg własnego smaku Przygotowanie: Jeśli wywar nie był gotowany na bieżąco, należy go najpierw mocno podgrzać. Pod koniec gotowania doprawiamy nasz barszcz do smaku suszonym majerankiem, solą, cukrem (opcjonalnie, jeśli używam to nie więcej niż szczyptę) i w razie potrzeby jeszcze pieprzem (my lubimy naprawdę dobrze doprawiony barszcz, pieprzu nie żałuję ;)). Następnie zalewamy je przegotowaną i wystudzoną wodą z dodatkiem soli (zachowajcie proporcje – 1 czubata łyżka solu na litr wody), dodajemy kilka ząbków czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Ja wolę wyraźniejsze smaki 🙂 Składniki: 1 kg kiszonych buraków wraz z sokiem (zakwasem) /przepis na końcu wpisu Możesz także użyć gotowy zakwas buraczany Barszcz podajemy z uszkami, krokietami, pierożkami lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Dodajemy nasze kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i doprawiamy całość świeżo mielonym czarnym pieprzem. Idealny do uszek z grzybami, krokietów, pierożków lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Od czasu do czasu zaglądamy do naszego słoja i sprawdzamy czy na powierzchni nie pojawiła się biała piana. Dzisiejszy barszcz podałam z ekspresowymi Tortellini (pierożki z grzybami) Barszcz warto zostawić na minimum 30 minut pod przykryciem, aby smaki się przegryzły. Ale teraz go uwielbiam i przygotowuję nie tylko na święta. Przygotowanie barszczu z kiszonych buraków jest naprawdę proste. Barszcz z kiszonych buraków – prosty przepis. Gdy zakwas jest gotowy możemy go wykorzystać w ciągu około 2 tygodni.