Fasolka szparagowa z fetą

kardamonovy

Sałatki

29.06.2018 13:13

Fasolka szparagowa z fetą

Podobne przepisy: Fasolka szparagowa z orzechami Fasolka szparagowa z bułką tartą Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue Fasolka szparagowa z kruszonką z suszonych pomidorów Fasolka szparagowa z harissą i migdałami Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Lub aż. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 200 g sera feta (polecam owczo-kozią) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz Fasolkę myjemy i pozbywamy się z niej zdrewniałych końcówek, większe warzywa można pokroić w mniejsze kawałki. Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Ważne jest żeby czytać składy produktów i z automatu wyrzucać te, w których jest cukier, ocet, chemia i inne niewskazane badziewia lub po prostu zabronione składniki. Wygraj z candidą Marka Zaręby, z bloga qchenne-inspiracje, sugeruję się także wytycznymi lekarza zakaźnika i przede wszystkim dietetyków. Z nabiału można jeść od czasu do czasu jogurty naturalne (najlepiej te zawierające bakterie lactobacillus acidophilus lub bifidobacterium infantis), chude twarogi i mozzarellę. Coraz częściej spotykam się także z informacją, że granat także jest dopuszczalny. Do naszego jadłospisu wjeżdżają także z powrotem suszone pomidory i passaty (o jak dooobrze), co do których też nie byłam pewna. Ważny jest natomiast sezon na warzywa i owoce, z którego trzeba korzystać ile wlezie. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie tekst poniżej. Od jakiegoś czasu sporo gotuję, robię zdjęcia, ale jakoś z publikacją średnio na jeża. Preferowane jest jednak raczej mleko owcze i kozie (można np. jeść fetę zrobioną na bazie tylko tych mlek, sery pleśniowe oczywiście są zabronione). To dotyczy nabiału (niektórzy mówią, że jest kategorycznie zabroniony, inni piją kefiry, zsiadłe mleka, jogurty), warzyw pokroju czerwona papryka, burak, pomidor, mąki orkiszowej, owoców, itp. Nie rezygnujemy z warzyw takich jak burak, pomidor, papryka. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Jeżeli macie jednak jakieś wątpliwości odnośnie któregoś z moich przepisów, po prostu go pomińcie. Mam nadzieję, że przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/fasolka-szparagowa-z-feta/