kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. oleju 1 1/2 szkl. cukru lub słodzika 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie 2 małe cukinie 3-5 łyżek wody 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich opcjonalnie Na krem: 3 łyżki kakao 1/4 szkl. rozpuszczonego masła 1 1/2 szkl. Nie mamy tu jajek, więc jeśli odpuścimy sobie krem brownie będą vege friendly, a jeśli zamienimy cukier na słodzik powstanie pyszny fit deser 🙂 Rozsmarowujemy nasz krem na brownie i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny, aż krem delikatnie się zetnie. Używając miksera w większej misce łączymy ze sobą olej, cukier i ekstrakt z wanilii do połączenia składników. Zatem mam dla Was cos ciekawego 😉 Cudownie sprężyste i lepkie w środku brownie z cukinią, które wywrócą Wasze kubki smakowe do góry nogami! Jeśli po tym czasie dalej widzimy, że nasza masa jest troche sypka dodajemy po łyżce wody, dokładnie mieszając za kazdym razem. Po tym czasie wyciągamy nasze brownie z blaszki i kroimy w kwadraty. Masa powinna przejąć wilgoc z cukinii, więc odstawiamy ją na kilka minut. W misce mieszamy ze sobą rozpuszczone masło, kakao, szczyptę soli i cukier puder. W średniej wielkości misce łączymy ze sobą mąkę, kakao, sodę i sól. mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii opcjonalnie sól Składniki: Na Brownie 2 szkl. Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 180°C. Formę do ciasta wykładamy folią aluminiową i smarujemy ją odrobiną oleju. Cukinie dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.