Domowa przyprawa curry: - 1 łyżeczka zmielonego kardamonu - 3 łyżeczki kurkumy - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru - 1/2 łyżeczki suszonego czosnku - 1/4 łyżeczki chili - 1/4 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry - opcjonalnie możesz w moździerzu utrzeć 1-2 goździki i otrzeć na tarce troszkę gałki muszkatołowej (ja natomiast nie dodaje tych dwóch składników) SKŁADNIKI NA CURRY Z INDYKIEM: - 2 łyżeczki przyprawy curry - 350 g filetu z indyka - 1 mała cebulka - 2 ząbki czosnku - chilli wedle uznania - 3/4 puszki mleka kokosowego - 1/2 świeżego ananasa - 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry - olej rzepakowy do smażenia - świeży imbir wedle uznania (1 cm korzenia wystarczy!) - 2 łyżki posiekanego imbiru marynowanego + 2 łyżki zalewy Mleczko kokosowe jest niezbędne, z prostej przyczyny nadaje smaku orientalnego daniu, ale też dzięki temu, że jest to kokos możemy dodawać do potrawy kwaśne rzeczy tj. sok z cytryny czy imbir i mleczko Wam się nie zważy bo to nie mleko krowie i nie ma w nim serwatki. dodatkowo: 1/2 paczki makaronu ryżowego Przepis i wykonanie curry Na oleju smażymy cebulkę i czosnek - nie mogą być brązowe, mają się zeszklić, dodajemy pokrojonego w kostkę indyka i przyprawy, bardzo ważne aby przyprawy smażyły się z mięsem. Przy przygotowywaniu curry ważne są też świeże zioła, najlepiej sprawdzi się tutaj kolendra, ale ta ostatnio jest na prawdę trudna do kupienia i słabej jakości, więc możesz śmiało sięgnąć po pietruszkę, która teraz o tej porze roku smakuje najlepiej! Kiedyś curry robiłam zawsze takie gotowe z torebki, bo wydawało mi się, że samemu nie da się pomieszać przypraw tak aby uzyskać ten efekt. Ja uwielbiam, u Nas latem jest minimum raz w tygodniu, a zima i jesienią 3-4 razy, robię tą potrawę na sto różnych sposobów, z rybą, owocami morza, kurczakiem, indykiem i zawsze oczywiście robię ją inaczej. Do curry pasuje zawsze albo makaron ryżowy, albo ryż np. jaśminowy, bądź makaron soba czyli z mąki gryczanej, lub po prostu takie nudle gotowe. Ja zazwyczaj sięgam po makaron ryżowy, bo wystarczy pociąć go nożyczkami, dodać do sosu i za 3 minuty obiad gotowy, wszystko robi się na jednej patelni, więc i zmywania mniej hehehe! Nigdy nie dodawaj przypraw gdy już dodasz mleczko kokosowe, bo wtedy po prostu ich smak i aromat będą o połowę mniejsze, a Ty aby osiągnąć ten sam efekt zużyjesz ich dwa razy tyle. Curry przygotowujemy najlepiej albo na oleju rzepakowym lub oleju kokosowym, te dwa tłuszcze sprawdzą się najlepiej. Warto też dodawać do tej potrawy dwa rodzaje imbiru, pierwszy świeży, który ma mocno cytrynowy posmak i marynowany imbir, którego rolą jest zaostrzenie potrawy tym charakterystycznym smaczkiem. Makaron będzie chłonął sos bardzo szybko, gdyby potrawa była za gęsta dodaj 1/2 szklanki wody i resztę mleczka koksowego z puszki.