wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę( u mnie pół blaszki o średnicy 22 cm 🙂 moża też ciasto wyłożyć na zwykłą blachę, jest na tyle gęste, że nie będzie się rozlewało. Składniki: 150 g płatków owsianych, 30 g granulowanych otrąb żurawinowych, 50 g ziaren słonecznika, 100 g rodzynek, 50 g orzechów włoskich, 0,5 szklanki chudego mleka, 3 łyżki miodu, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki cukru pudru, szczypta cynamonu i szczypta kardamonu. Składniki: 5 łyżek górskich, płatków owsianych, 1 duża łyżka siemienia lnianego, 30 mg migdałów, 1 łyżka sezamu, 3 łyżki otrębów owsianych, 1 banan, 50 g chudego twarogu, 1 łyżka brązowego cukru. Płatki, posiekane migdały, sezam, siemię i otręby prażymy przez ok 10 minut na patelni na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Skład batonów dostępnych w sklepach to przede wszystkim rafinowany cukier, który nadaje im słodki smak, ale niekorzystnie działa na organizm, powodując obniżenie odporności, utratę witaminy B1, a także ubytek wapnia. Orzechy włoskie i rodzynki siekamy na mniejsze kawałki, a następnie przekładamy do miski wraz z pozostałymi składnikami suchymi: płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika i granulowanymi otrębami żurawinowymi. Składniki: 2,5 szklanki dowolnego musli, otręby (dowolny rodzaj, można także zmieszać kilka rodzai), 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego light, 2 średnie jajka, łyżeczka brązowego cukru, pestki dyni, ziarna słonecznika, kilka suszonych śliwek. Każdy człowiek ma w ciągu dnia taką chwilę, że musi przekąsić coś słodkiego “na szybko. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami, a powstałą mieszankę rozprowadzamy na małej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni i w misce rozgniatamy banana, łącząc go z serkiem i cukrem. Wsypujemy wszystkie nasze składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. “W składzie pospolitych batonów znajdują się tłuszcze utwardzone, które podnoszą poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów we krwi, obniżając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu (HDL). Gotowy wyrób schładzamy w lodówce a następnie kroimy na batoniki. Pieczemy ok 50-60 minut, kroimy na kawałki i studzimy. Mało kto z nas wie, że jeden, nawet mały batonik może mieć tyle kalorii co normalny posiłek. Kiedy bakalie i płatki będą już zarumienione odstawiamy je na chwilę do wystudzenia i wsypujemy do mokrych składników. Przedstawię wam dzisiaj 5 propozycji na takie dietetyczne pyszności, których miałam okazji spróbować. Gdy wystygnie należy pokroić na batoniki. “2. Powiem wam tylko tyle, że są pyszne, ale jeśli chcecie się przekonać musicie sami je zrobić. Mleko, miód i olej zagotowujemy, tak aby składniki się połączyły, a następnie cukier puder, kardamon oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Mieszankę wysypujemy na blachę, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.