Pleśniak z czereśniami

Karol
Ciasta
26.06.2018 10:39
Pleśniak z czereśniami

Pleśniak z czereśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200 g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 jajek 1 czubata łyżka kakao 1 kg czereśni szczypta soli Z ciasta formujemy trzy kulki i owinięte w folię wkładamy na 60 min do lodówki. Dzielimy na trzy części i jedną z nich wyrabiamy z kakao. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Doskonale wszyscy chyba znają ciasto pleśniak, jednak zazwyczaj robi się go z dżemem lub powidłami a tu wersja ze świeżymi owocami. Wykładamy na ciemną warstwę pianę i ścieramy ostatnią kulkę na wierzch. Z białek ubijamy pianę na sztywno dodając powoli resztę cukru. To jedno z moich ulubionych ciast, jednak w tej tradycyjnej formie dość suche. Do formy ścieramy na tarce jedną jasną kulkę ciasta tworząc spód. Ja używam czereśni, malin, jeżyn, jabłek, wiśni czyli w zasadzie wszystkiego co się nawinie i akurat łatwo kupić. Ścieramy na nie ciemne ciasto delikatnie, równomiernie rozkładając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/plesniak-z-czeresniami/