Przepis krok po kroku Sałatka z bobem Składniki: 500 g bobu ½ pęczka koperku 60 ml oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 120 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju roślinnego 1 duży pomidor malinowy Nie marnuj, przerabiaj Czasami kiedy w sezonie za bardzo się zagalopujmy i zakupimy za dużo bobu, zostaje nam na następny dzień. Głównym powodem jest fakt, że bób staje się z wiekem twardszy i od tego właśnie zależy czas gotowania. Krok 5: Polej pozostałą oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Bób jest z nami dość krótko, dlatego warto wykorzystać go na maxa. Po tym czasie warto zahamować proces gotowania, przelewając zimną wodą lub np. wkładając do wody z lodem. Idealnie w takiej sytuacji sprawdza się również sałatka z bobem. W wielu przepisach spotkałem się z czasem do 20 minut. Dodaj całe gałązki koperku, 1 łyżkę oliwy, 3 ząbki czosnku w łupinach na koniec, płaską łyżeczkę soli. Wsyp boczek pokrojony w paski, następnie podsmaż do uzyskania ładnego rumianego koloru, odcedź z nadmiaru tłuszczu. ½ pęczka natki pietruszki 20 g parmezanu sok wyciśnięty z ½ cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Można podawać samodzielnie z jajkiem w koszulce lub np. sadzonym. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram. Krok 3: W dużej misce wymieszaj: bób, boczek, pomidor, natkę pietruszki, następnie dodaj parmezan. Do tego sadzone jajo i mamy śniadanie wymarzone 😉 Jak gotować bób Jak gotować bób? Osobiście nigdy tyle czasu bobu nie męczyłem, lubię jak nasiona trzymają jeszcze swoją strukturę, zwłaszcza w sałatkach. Młody bób wystarczy gotować 7-10 minut, potem ten czas wzrasta nawet do 15 minut. Kiedy bób przestygnie obierz go z łupin.