Szarlotka z pianka na korzennym spodzie

Karol
Ciasta
21.10.2017 10:55
Szarlotka z pianka na korzennym spodzie

Potrzebne składniki Nadzienie: - 1,5 kg jabłek - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 2 czubate łyżki bułki tartej Ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 2/3 kostki margaryny - 1/3 łyżeczki mielonych goździków - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki kardamonu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli Pianka: - 3 białka - 1 kisiel cytrynowy - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżka wiórków kokosowych Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka z pianka na korzennym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. - Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowane jabłka na wierzch wykładamy rozwałkowane ciasto, które chłodziło się w lodówce. Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat: - W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, następnie małymi porcjami dodajemy cukier ciągle ubijając. Piane wykładamy na wierzch ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wylepiamy brzegi nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kosapopatelni.pl/szarlotka-pianka-korzennym-spodzie/