English version Cheesy breaded pork chops with mushrooms (4 servings) Ingredients: 500 g of mushrooms, sliced 1 large onion, diced 3 cloves of garlic, minced 1/2 teaspoon of dried oregano 1/2 teaspoon of granulated garlic 4 pork chops (about 1.5 cm each) 1/2 cup of flour 1/2 cup breadcrumbs 2 eggs, beaten 2 tablespoons of milk 50 g butter, cut into cubes 100 g cheese, grated salt, pepper oil for frying Preparation: Heat the medium pan over medium heat, add a tablespoon of oil and onion and cook until translucent. Składniki: 500 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 4 plastry schabu (ok. 1,5 cm każdy) 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka, roztrzepane 2 łyżki mleka 50 g masła, pokrojonego w kosteczkę 100 g żółtego sera startego na tarce sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Rozgrzej średnią patelnię na średnim ogniu, dodaj łyżkę oleju, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Obtocz mięso w mące, następnie w jajkach wymieszanych z mlekiem i na koniec w bułce tartej. Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż kotlety z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż je na blaszkę do pieczenia. Dziś przedstawiam schabowe w troszkę innej odsłonie, bo z pieczarkami i zapieczone pod warstwą sera 😉 Heat the pan with 2 tablespoons of oil and fry the chops on each side until golden brown, then place them on a baking tray. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu i na pewno posmakuje całej rodzinie. A radość mojego ukochanego, że w końcu dostał (prawie) klasyczne schabowe – bezcenna 😉 Next add chopped garlic, cook for another minute, and season with oregano, salt and pepper to taste. Dodaj posiekany czosnek, podsmaż jeszcze przez minutę, i dopraw oregano, solą i pieprzem do smaku.