Pomarańcze to owoce, których nie może zabraknąć w naszej diecie. Są pyszne, słodkie i bogate w wiele witamin. Przede w wszystkim w witaminę C oraz PP a także w witaminy z grupy B. Jeden owoc zjedzony dziennie dostarcza dawkę dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
W swoim składzie posiadają również kwas foliowy, fosfor, wapń, magnez, sód i żelazo. Biała skórka, która znajduje się między kawałkami tego owocu, jest natomiast bardzo bogata w flawonoidy, które pomagają w przyswajaniu witaminy C. Pomarańcze zawierają w sobie błonnik, który pomaga w walce z zaparciami i wzdęciami oraz stymuluje przemianę materii. Są również mało kaloryczne, ponieważ jeden owoc to zaledwie 100 kalorii.
Z pomarańczy można wyczarować pyszne soki, dżemy czy galaretki. Są świetnym dodatkiem do ciast czy deserów. Można z nich zrobić pięknie pachnące olejki eteryczne, które po dodaniu ich do kąpieli pozwolą się nam zrelaksować i odprężyć.
Pomarańcze kojarzą nam się z orzeźwieniem i wakacjami. Nikt z nas nie lubi jednak pestek w owocach, a przede wszystkim w mandarynkach i pomarańczach.
Jak więc rozpoznać pomarańcze bez pestek? Szukaj pępka
Sekretem, który pozwoli Ci na zakup bezpestkowych pomarańczy jest dokładnie ich obejrzenie. Następnym razem, gdy znajdziesz się przed stoiskiem weź do ręki jedną z pomarańczy, które chcesz kupić. Następnie ją odwróć i sprawdź czy posiada ona coś w rodzaju „pępka”.
Chodzi tu o dziurkę w pomarańczy, przez którą można czasami zobaczyć jej poszczególne kawałki. Tak naprawdę widać wtedy małą i jeszcze nie rozwiniętą pomarańczę. Dzięki temu wiadomo, że „ta większa” nie będzie miała pestek ale za to będzie słodka i soczysta.