Składniki: - zakwas (przepis), - 2 marchewki - 1 pietruszka, - kawałek selera, - 20g suszonych grzybów - 2 ziarenka ziela angielskiego, - kilka ziarenek pieprzu, - liść laurowy, - sok z cytryny, - cukier, - majeranek (opcjonalnie), - sól i pieprz mielony Wykonanie: Suszone grzyby przepłucz na sicie, zalej wodą i odstaw na kilka godzin, niech się moczą. Można go zajadać z uszkami, pierogami z kapustą i grzybami, białą fasolą lub traktować jako napój. Tak przygotowany barszcz możesz podawać z uszkami lub pierogami z kapustą i grzybami. Barszcz wigilijny to podstawa w święta, choć przyznam, że warto się nim zajadać także na co dzień. Wystarczy, że zapiszesz się na poniższą listę, a bezpłatny e-book po chwili powędruje na Twoją skrzynkę. Przygotowałam wraz z 5-ma innymi blogerkami e-book z zestawem 12-stu świątecznych ciast i słodkości. A jeśli się jeszcze zastanawiasz jakie ciasta i placki upiec na święta, to przychodzę Ci z pomocą. W następnym poście zdradzę Ci sekret na udane pierogi z kapustą i grzybami. Grzyby (wraz z wodą w której się moczyły) gotuj przez 20 minut.