Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni 😉 Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku Frużelina czereśniowo-jabłkowa – potrzebne składniki: 1 kg czereśni 1 kg jabłek 100 g cukru trzcinowego 35 g skrobii ziemniaczanej 3 łyżeczek żelatyny 12 łyżek wody 3 łyżek soku z cytryny ½ łyżeczki cynamonu Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z moją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast, gofrów czy naleśników. Tak przygotowane czereśnie wrzucamy do garnka, dodajemy do nich 50 g cukru i dusimy na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia cukru, po czym odstawiamy z ognia. 8. Następnie stawiamy garnek na małym ogniu, a do owoców dodajemy sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną wymieszaną z wodą i podgrzewamy do zagotowania, cały czas mieszając. Pokrojone jabłka obtaczamy w cukrze oraz cynamonie i podsmażamy je na suchej patelni, do momentu aż zmiękną, po czym odstawiamy z ognia. Jak powstaje frużelina czereśniowo-jabłkowa, czyli wykonanie krok po kroku: 1. Czereśnie myjemy, drylujemy i przekrawamy na pół. Sama dostałam w tym tygodniu całą skrzynkę czereśni od mojej Cioci i stwierdziłam, że takiej ilości na pewno nie przejemy 😉 Sezon na czereśnie trwa w najlepsze i wiem, że wiele osób szuka pomysłów na ich wykorzystanie. Dzięki temu sprawdzimy również, czy na pewno pozbyliśmy się pestek 😉 2. Teraz możemy przy jej pomocy przygotować ulubione desery, słodkie śniadania czy inne dania na słodko 😉 🙂 Frużelina czereśniowo-jabłkowa idealnie sprawdzi się do bezglutenowych gofrów gryczanych, więc łapcie przepis: