Babka cytrynowa

Malgorzata
Desery
30.03.2018 10:19
Babka cytrynowa

Składniki: 200 g masła, w pokojowej temperaturze 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 5 jajek, żółtka i białka oddzielnie 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka i sok z jednej cytryny Przygotowanie: W misce miksera ubij do białości masło z cukrem pudrem, następnie miksuj na mniejszych obrotach dodając po jednym żółtku aż do uzyskania jednolitej masy. English version Lemon bundt cake (8-10 servings) Ingredients: 200 g of butter, softened 1 cup powdered sugar 3/4 cup of all purpose flour 3/4 cup of potato starch 5 eggs, yolks and whites separately 2 teaspoons of baking powder juice and grated rind from 1 lemon Preparation: In the bowl of stand mixer beat butter with powdered sugar until pale and fluffy, in a lower speed start adding one egg yolk one at a time until combined. W tym roku stawiam na przepis z zeszytu mojej mamy, który jest wykorzystywany w moim domu od lat! Po ostudzeniu wyjmij z formy, posyp cukrem pudrem lub polej lukrem i ewentualnie jak ja posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i podawaj. Ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj ją do powstałej masy i przełóż do natłuszczonej formy na babkę. Co więcej jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dosłownie robi się ją w kilka chwil. Dodaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny i ponownie zmiksuj.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/babka-cytrynowa-lemon-bundt-cake/