Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 12): 245 kcal B 6 g W 36 g T 8 g Składniki: spód ▸ 200 g daktyli bez pestek (namoczonych min. 3 godz) ▸ 2 łyżki masła orzechowego ▸ 2 łyżki kakao ciemnego ▸ 160 płatków jaglanych/owsianych ▸ 50 g nasion słonecznika ▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego masa ▸ 2 budynie waniliowe Standardowo na 2 opakowania budyniu dodaje się 1 litr mleka, a tu w przepisie potrzebujemy tylko 750 ml. Przyznam, że jest dość kaloryczna i jeden kawałek zawiera 250 kcal, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie grzechy. Budyń kupicie pod tym Formę, jaką użyłam go przepisu to tarta 24 cm i wylepiłam spód na papierze do pieczenia, dlatego boki nie są takie idealne. ▸ 400 g truskawek (na zdjęcie mniej) ▸ 1 galaretka cytrynowa ▸ 750 ml mleka Po prostu blaszka ma już swój wiek i zanim doczekam się nowej, wolałam nic na niej bezpośrednio nie przyrządzać. Tarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! 😀 Ilość truskawek miała być ok 400 g, ale mi zostało tylko tyle, bo resztę mi zjedli.