CIASTO Z RABARBAREM

Krzysztof
Ciasta
20.05.2014 7:17
CIASTO Z RABARBAREM

Przepis

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

2 ½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

4 żółtka

1 jajko

2 łyżki śmietany

250 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

Nadzienie rabarbarowe:

800 g rabarbaru

¼ szklanki cukru

Beza:

4 białka

Szczypta soli

¾ szklanki cukru

WYKONANIE:

Na stolnicy przesiać mąkę i dodać resztę składników na ciasto. Zagnieść.

Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki lub na kilka minut do zamrażalnika.

Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałeczki. Zasypać cukrem.

Białka ubić na sztywno z solą i cukrem.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej 2/3 ciasta.

Przełożyć rabarbar i masę z białek.

Resztę ciasta cienko rozwałkować i pokroić w pasy. Ułożyć kratkę na bezie.

Piec w 180 stopniach 40 – 45 minut.