Przepis
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
2 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
1 jajko
2 łyżki śmietany
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Nadzienie rabarbarowe:
800 g rabarbaru
¼ szklanki cukru
Beza:
4 białka
Szczypta soli
¾ szklanki cukru
WYKONANIE:
Na stolnicy przesiać mąkę i dodać resztę składników na ciasto. Zagnieść.
Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki lub na kilka minut do zamrażalnika.
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałeczki. Zasypać cukrem.
Białka ubić na sztywno z solą i cukrem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej 2/3 ciasta.
Przełożyć rabarbar i masę z białek.
Resztę ciasta cienko rozwałkować i pokroić w pasy. Ułożyć kratkę na bezie.
Piec w 180 stopniach 40 – 45 minut.