Pizza z grilla

Kasia
Ciasta
17.06.2018 8:19
Pizza z grilla

Sos marinara: 1 szklanka passaty pomidorowej, pomidorów krojonych z puszki lub soczystych siekanych pomidorów malinowych obranych ze skórki 1 ząbek czosnku 1 nieduża biała cebula łyżeczka bazylii łyżeczka oregano 50 ml oliwy sól i pieprz Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i drobno pokrojoną cebulkę. Pizza z grilla – 2 sztuki średniej wielkości: Ciasto: 1 szklanka ciepłej wody opakowanie drożdży instant 7 g łyżeczka cukru szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej 550 Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Tymczasem, taka pizza pachnie tak bardzo, jak tylko może pachnieć pizza pieczona w piecu opalanym drewnem, w dymie, na prawdziwie włoski i jedyny w swoim rodzaju sposób. Jeżeli organizujesz większe posiadówki, warto pizzę przygotować nawet kilka dni wcześniej, upiec w piekarniku na jednorazowej blaszce grillowej, zamrozić, a potem na grillu odmrozić. Pizza z grilla Pizzę z grilla przygotowujemy na bardzo mocno rozgrzanym ruszcie i pod przykryciem. Pozostałe składniki: 10 plasterków owędzanego boczku 10 plasterków salami 30 dag tartego żółtego miękkiego sera 20 dag podsmażonych pieczarek w plastrach oliwa do natłuszczenia kratki Wykonanie: Im większy grill i jego palenisko, tym lepiej – łatwiej jest kontrolować wypiekanie, gdyż ciasto nagrzewa się równomiernie w każdym miejscu. No bo po co grillować coś, co z powodzeniem można upiec w piekarniku? Pieczmy nad rozżarzonym brykietem lub drewnem przez dwie-trzy minuty, aż spód lekko zbrązowieje, a na wierzchu zaczną powstawać wybrzuszenia wrzącego ciasta. Taką pizzę miałam przyjemność jeść zaledwie raz w życiu i naprawdę nigdy nie jadłam bardziej aromatycznego, pachnącego ciasta. Z pizzą z grilla jest podobnie. Warto najpierw przygotować tłuste potrawy, z których wytapiający się tłuszcz ułatwia utrzymanie późniejszej temperatury. Tego nie da się osiągnąć w piekarniku. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2018/06/pizza-z-grilla-z-sosem-marinara.html