Spód: - 130 g ciastek/herbatników maślanych, pasować będą też ciastka kokosowe lub czekoladowe - 35 g masła Masa serowa: - 450 g serka homogenizowanego waniliowego lub zwykłego twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( lub sera z wiaderka ) - 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36% - 16 g żelatyny + 100 ml wody - opcjonalnie - cukier puder do smaku ( jeśli używacie serków homogenizowanych nie jest on konieczny, ale oczywiście możecie dosłodzić masę serową wedle upodobań ) - opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pół opakowania cukru wanilinowego ( jeśli używacie zwykłego twarogu ) - 450 g truskawek + 3 łyżki cukru Masę truskawkowo - serową wylać na schłodzoną pierwszą masę i wstawić do lodówki na około 2 godziny, do całkowitego stężenia. Wymieszać je z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu, aż puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Dodać ją do serka i delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia. Odstawić do wystudzenia Wszystkie składniki na masę serową, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Skorzystajcie z przepisu w trwającym jeszcze sezonie na truskawki :). W naczyniu umieścić serek homogenizowany ( lub twaróg wraz z cukrem pudrem i wanilią - zmiksować ). Żelatynę zdjąć z palnika i odstawić na kilka minut aby przestygła. Możecie wykonać go z waniliowych serków homogenizowanych, jak ja, lub użyć zwykłego twarogu sernikowego, dosładzając go i doprawiając wanilią. Połowę masy serowej wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą; dzięki temu bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy. Z przestudzonych truskawek odmierzyć trochę więcej jak połowę i dodać to do pozostałej masy serowej, zmiksować do połączenia. Masa serowa: Umyte i odszypułkowane truskawki pokroić na mniejsze części i umieścić w garnuszku. Żelatynę zalać wodą i odstawić na około 10 minut do napęcznienia.