Lemon curd - cytrynowy krem: 2 jajka 2 żółtka 200 g cukru sok i skórka otarta z 3 średniej wielkości cytryn , wyszorowanych i sparzonych 1 łyżka mąki ziemniaczanej, czubata 1 łyżeczka oleju Biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowy krem z mascarpone ( nadzienie ): 250 g serka mascarpone, schłodzonego około 170 g lemon curd, schłodzonego Nasączenie: 3 łyżki likieru cytrynowego Limoncello + 3 łyżki wody ( zamiast likieru może być sok z cytryny ) Wykonanie: Krem cytrynowy - lemon curd: Przygotowujemy najpierw tzw. lemon curd , czyli cytrynowy krem na bazie jajek i/lub masła ( do tej rolady wykorzystałam przepis na lemon curd bez masła ), łączymy go następnie z serkiem mascarpone...i krem gotowy. Lemon curdu wychodzi taka ilość, że spokojnie starczy na dwie rolady, ale jeżeli nie planujecie robić więcej niż jedną, to pozostały krem śmiało można zamrozić i wykorzystać kolejnym razem. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. A jeżeli krem cytrynowy przygotujemy wieczór wcześniej ( co nawet jest wskazane, gdyż powinien się porządnie schłodzić ), cała praca z roladą pójdzie już błyskawicznie. Serek mascarpone i lemon curd umieścić w naczyniu i krótko zmiksować, tylko do połączenia i uzyskania jednolitego kremu cytrynowego. Cytrynowy krem z mascarpone ( nadzienie ): Dodać sok , skórkę z cytryny, m ąk ę ziemniaczan ą , cukier i wymieszać. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Lemon curd można przechowywać w lodówce do 7 dni. Cały czas mieszając rózgą kuchenną podgrzewać na średnim ogniu, do rozpuszczenia cukru. Zwinąć z powrotem w roladę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać, połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodawać po kolei żółtka, miksując na niskich obrotach miksera, do połączenia. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Przepis na krem podpatrzyłam .