Ogórki małosolne – krok po kroku

Judyta
Przetwory
16.06.2018 8:29
Ogórki małosolne – krok po kroku

Czas całkowity: 20 min. Ogórki małosolne Mój przepis na: Składniki: 2 kg małych (świeżych ogórków gruntowych) 1 duży pęczek kopru 1 główka czosnku 1 korzeń chrzanu 2 łyżki soli liście chrzanu liście czarnej porzeczki (lub liście wiśni) 2 litry wody do zalania ogórków Obieramy chrzan i kroimy w słupki W dużym słoju przekładamy ciasno warstwami ogórki, chrzan, koper, liście chrzanu i czarnej porzeczki Wsypujemy sól do gorącej wody (1 łyżka soli na 1 litr wody) Sposób wykonania: Myjemy ogórki, koper, liście, chrzan Kroimy czosnek w poprzeczne plastry (będą ciekawą ozdobą słoja) Na ogórki małosolne czekamy całą zimę i wypatrujemy ich z niecierpliwością każdej wiosny. Gospodynie czasem boją się robić ogórki małosolne, obawiając się trudnych procedur przygotowania. Dociskamy ogórki talerzykiem i postawionym na nim czystym kamieniem, lub słoikiem z wodą. Z suchą bułą w ręku i przegryzane kiełbasą, lub jako dodatek do obiadu, czy grilla. Uwielbiam ogórki małosolne w każdej konfiguracji.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://myslipotarganej.pl/ogorki-malosolne-krok-po-kroku/