Składniki: - 1 i 1/2 szklanki ryżu, najlepiej arborio - 0,5 kg bobu - 400 g krewetek, najlepiej surowych w pancerzykach - 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli lub pora - 2 duże bardzo drobno posiekane ząbki czosnku - 1 szklanka białego wytrawnego wina - 1 łyżka oliwy - 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę - 3 łyżki tartego parmezanu - 2 łyżki tartej skórki z cytryny - 1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej - 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub wody - Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Krok 1 Aromatyczny wywar z krewetek W daniu, które gorąco Wam polecamy, delikatna słodycz ryżu kontruje gorzkawą nutę bobu, a całość w morskie klimaty przenoszą krewetki i wywar z ich pancerzyków, na którym robione jest risotto. Łatwe Liczba porcji: 3-4 Risotto z bobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw z włoskiej kuchni, bardzo prostym do zrobienia. Wysyp ryż do rondla z cebulą i czosnkiem, smaż kilka minut, mieszając dokładnie, aż ryż stanie się szklisty i pokryje się olejem i sokiem z cebuli. Obierz krewetki z pancerzyków (jeśli masz mrożone krewetki możesz je szybko rozmrozić zanurzając na chwilę w gorącej wodzie). Jeśli uda Wam się kupić tylko gotowane krewetki to przed dodaniem do ryżu przesmażcie je wcześniej na maśle z czosnkiem. Płyn w rondlu powinien bulgotać delikatnie, czyli gotować się, ale nie za gwałtownie, żeby ryż wchłaniał wilgoć.. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki. Smaż na średnim ogniu około 5 minut tak, żeby cebula zmiękła, ale nie przypaliła się. Gotuj jeszcze kilka minut, aż krewetki zmienią kolor z szarego na różowy. Świeżych w Polsce raczej nie kupicie – ale surowe mrożone już tak, choć nie wszędzie. Całość pożeniła Martha Rose Shulman, krytyczka kulinarna i autorka książek, pomysłodawczyni ciekawych patentów kulinarnych, osoba otwarta na rozmaite prądy kulinarne (my też jesteśmy na nie otwarci, a Wy?). Mrożona gotowana (czyli różowa) krewetka ma się do surowej krewetki jak pomidor w zalewie do świeżego pomidora. Jeśli możemy Wam coś poradzić, to kupujcie głęboko zmrożone krewetki na wagę, wyjdzie taniej niż krewetki pakowane, zazwyczaj nieprzyzwoicie drogie. Powtarzaj czynność, aż woda spod ryżu nie będzie już mętna i biała, ale zrobi się przezroczysta. Krok 4 Odcedź wywar z pancerzyków z krewetek. Krok 2 W szerokim rondlu rozgrzej łyżkę oleju, wysyp na niego drobno posiekaną cebulę. Za to mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Krok 3 W międzyczasie przesyp ryż do rondelka, zalej zimną wodą, przepłucz i odcedź.