Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Truskawkowy tort bezowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Łącznie: 4 godz. Truskawkowy tort bezowy Potrzebne składniki Beza: 6 białek 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego Krem: 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru szklanka rozgniecionych widelcem truskawek 2 opakowania zagęszczacza do śmietany Do dekoracji: truskawki (borówki lub inne dowolne owoce sezonowe) bita śmietana Na ostudzona bezę nakładamy warstwami śmietanę i na wierzch owoce. Ostatnie podrygi truskawkowe na moim blogu chyba w tym sezonie więc uczcijmy truskawki uroczyście. Można przygotować bezę poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc w piekarniku. Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę miksując schłodzoną śmietanę, zagęszczacz, rozgniecione truskawki i cukier puder do uzyskania sztywnej masy. Świeży i wypełniony po brzegi smakiem truskawek, słodki to fakt, ale tort to tort właśnie taki ma być. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 3 godziny. Uwielbiam torty bezowe, może i trochę roboty z ich przygotowaniem jest ale tak naprawdę główna część to czekanie aż się upiecze.