W oryginalnym przepisie występuje cielęcina, która, jak wiadomo,w Polsce jest towarem deficytowym, kupienie cielęciny jest nie mniejszym wyzwaniem jak za komuny w latach 80. Pieczenie wydobywa wszystko co w niej najlepsze: wysoka temperatura karmelizuje zawarty w niej cukier, wydobywając słodycz, o jaką nikt by jej nie podejrzewał, główka staje się zwarta i jędrna, zachowując piękny kształt i pierwotną strukturę. W Niedzielnym Kucharzu pieczemy brukselkę dość często, czasem w formie najprostszej – otoczone w oleju, doprawione solą i pieprzem. Rzeczywiście panierka z bułki bywa przyciężkawa, szczególnie jeśli wcześniej mięso zostało obtoczone w mące a potem w jajku. Panierowanie w parmezanie Czy jednak jest coś piękniejszego niż soczysty kawałek kotleta zamknięty w przyjemnie chrupiącym pancerzyku z panierki? Łatwe Liczba porcji: 2 Płatki owsiane, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, mielone orzechy, starty drobno kalafior – różnych sposobów człowiek się ima, żeby zastąpić starą, dobrą bułkę tartą i w oryginalny sposób zapanierować kotlety. Brukselka to prawdziwe warzywne cacuszko, rzecz piękna i smaczna, ale ugotowana, a nie daj Bóg przegotowana, zmienia się w jednego ze stołówkowych potworów jak rozlazły szpinak, staje się gorzka i bez wyrazu. Smaż polędwiczki partiami na dość intensywnym ogniu, aż panierka ładnie się przyrumieni – około 2-3 minuty z każdej strony. Poza wszystkim nie jest to specjalnie zdrowy sposób przygotowywania jedzenia, bo panierka jest sama w sobie kaloryczna, a smażenie tylko zwiększa ten efekt. Słodkie, pieczone brukselki Kotlety podaliśmy z pieczonymi frytkami – robimy je dość często, bo to prosty, a mega smaczny dodatek do obiadu i pieczonymi brukselkami. Przełóż kotleciki do masy jajecznej, zanurz, strząśnij nadmiar i zapanieruj w trzeciej misie z bułką tartą. Polega on na tym, że mięso najpierw obtaczamy w tartym parmezanie, a potem już klasycznie: jajko i bułka tarta. Jeśli go nie macie (można łatwo go zrobić odparowując podczas powolnego gotowania ocet balsamiczny) użyjcie w niewielkiej ilości miodu płynnego. W naszym przepisie zastąpiliśmy ją delikatnym mięsem z polędwiczek wieprzowych. Przekładaj kotleciki do misy z parmezanem, obtocz z obydwu stron, dociskając mięso do sera. Składniki: 500-700 g polędwiczek wieprzowych ¾ szklanki tartego parmezanu 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 6 łyżek oleju Chcemy Was dzisiaj przekonać do prostej, skutecznej metody panierowania, którą podpatrzyliśmy u Marceli Hazan, amerykańskiej, nieżyjącej już autorki książek kulinarnych, osoby, która odcisnęła ogromne piętno na sposobie gotowania Amerykanów. Sól i pieprz Brukselka 300-400 g brukselek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju Wystarczy dodatek parmezanu, żeby zwykły kotlet zmienić w coś nietuzinkowego. Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Sól i pieprz Frytki 4 duże, podłużne ziemniaki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano Szczególnie jeśli nie jest to zwykła panierka! Podawaj kotlety z pieczonymi frytkami i pieczoną brukselką. Dzisiaj polecamy Wam przepis z dodatkiem skondensowanego octu balsamicznego.