Roladki z kurczaka z warzywami i sałatką, na które przepis poniżej, przygotowałam na obiad, który wspólnie z mężem zjedliśmy w towarzystwie lampki kalifornijskiego, białego wina Oak View. Jedną z bardzo fajnych opcji są roladki z kurczaka z warzywami i sałatką 😉 mięso drobiowe sprawdza się na codzienne, ale i na odświętne obiady. 1/2 papryki czerwonej kilka oliwek kilka kaparów kilka strączków ugotowanej fasolki szparagowej kilka pomidorków koktajlowych 3-4 suszone pomidory z oleju 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich Składniki: 6 połówek piersi z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 6 plastrów cukinii 3 plastry sera mozzarella w plastrach kilka strączków ugotowanej fasolki szparagowej kilka listków świeżego szpinaku sól i pieprz ziołowy do smaku Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Dlatego podając roladki, polecam je wcześniej pokroić w grube plastry lub chociaż przekroić na pół – wtedy zupełnie inaczej prezentują się na talerzu czy półmisku. Zasady są bardzo proste i każdy ma szansę wygrać, trzymam za Ciebie kciuki 😉 PRZEPIS NA ROLADKI Z KURCZAKA Z WARZYWAMI I SAŁATKĄ Cukinię potnij na plastry, a każdy z nich przetnij na pół (plastry zrobiłam obieraczką do warzyw). Na sałatę w misce wrzuć ugotowaną fasolkę (pokrojoną na pół lub jeszcze drobniej) oraz pozostałe składniki. Na każdym płacie mięsa połóż pół plastra mozzarelli, po 2 połówki plastrów cukinii, 1-2 słupki papryki i 2-3 listki szpinaku. Właśnie takie są te roladki – zachwycające smakiem i wyglądem! Roladki z kurczaka możesz podać z dowolnymi dodatkami. Ja upiekłam do nich ziemniaki (takie jak w TYM PRZEPISIE, ale tym razem podgotowałam je wcześniej, żeby było szybciej) i przygotowałam sałatkę w stylu śródziemnomorskim. Każdą roladkę panieruj w jajku i bułce tartej, i smaż na złoty kolor z każdej strony. Jeśli piersi są małe, można rozcinać dookoła, zostawiając 1 cm grubości (metoda trudniejsza, wymaga więcej precyzji, wprawy i bardzo ostrego noża – uwaga na palce). Wystarczy wejść na www.konkursoakview.pl, uruchomić odrobinę wyobraźni i podać przepis na romantyczną kolację. Sposób przygotowania: Każdą połówkę piersi z kurczaka rozetnij w taki sposób, aby powstał duży płat. Można to zrobić na pół, ale nie rozcinając do końca (po rozłożeniu obu połówek wyjdzie 1 płat). W zasadzie to nawet nie obiad, bo ten zjadły ze mną dzieci, a mąż wrócił na obiado-kolację. W każdym razie białe wino doskonale komponuje się z mięsem drobiowym i wpasowało się atmosferę posiłku. Jajka rozkłóć w miseczce, bułkę tartą wsyp na osobną miskę lub talerz. Jak w łatwy sposób przygotować atrakcyjny obiad z prostych, ogólnodostępnych składników?