Składniki ( forma24x24cm lub tortownica 24cm): - 2 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 średnie jajka - 1 szklanka drobnego cukru - 1 łyżka cukru waniliowego/wanilinowego - 50g roztopionego masła lub oleju - 1 szklanka jogurtu naturalnego - około 350g obranych truskawek - dodatkowo cukier puder do posypania ciasta Kruszonka: - 100g mąki pszennej - 4 łyżki drobnego cukru - 70g masła Wykonanie: - zaczynami od kruszonki ,ze wszystkich składników czyli mąki, cukru i masła, zagniatamy kruszonkę, następnie zwilżonymi dłońmi łączymy składniki, formujemy kulę, zawijamyw folie i wkładamy do zamrażalki - do miski dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, odstawiamy - w drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasna masę (około6-7 minut), następnie dodajemy pozostałe składniki tj. jogurt, roztopione masło/olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników - ciasto przekładamy do formy (24x24cm lub tortownicy 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone truskawki ( rozcięciem ku górze), które posypujemy pokruszona w dłoniach kruszonką - ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45-50 minut, gotowe wyciągamy z piekarnika i studzimy, zimne można posypać cukrem pudrem.