Liczba porcji: 4 Składniki: 400 g makaronu muszelki, albo innego drobnego makaronu 15 cm chorizo 200 g mrożonego groszku 3 łyżki oliwy Szalotka 1/3 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej natki pietruszki Szczypta suszonej mięty Przygotowanie: Przepis na super szybki makaron pochodzi z jednej z wczesnych książek kucharskich Jamiego Olivera, już teraz nie pamiętamy, z której. I absolutnie na rację: to orechiette z groszkiem i chorizo zrobicie w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu. W każdym razie podrzucał tam patenty na proste i tanie jedzenie, czyli takie jakiego szukamy. To jedna z tych past, która jest gotowa zanim zdąży ugotować się makaron. Minutę przed wyznaczonym czasem odcedź makaron, zachowując pół szklanki wody z gotowania. Dodaj makaron, podlej wodą z gotowania, podkręć temperaturę i chwilę smaż, aż sos zgęstnieje. Do wrzątku wsyp makaron, zmniejsz ogień i gotuj zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. W przepisie zmieniliśmy tylko jedno: w oryginale jest panchetta. Jeśli szukaliście przepisu na super szybkie danie to trafiliście idealnie.