Idealne Ciasto na Pierogi + Wegańskie Ruskie

Obiad
07.06.2018 18:58
Idealne Ciasto na Pierogi + Wegańskie Ruskie

Wegańskie Pierogi Ruskie 4 porcje, ok. 48 pierogów (1 porcja to ok. 600 kcal) czas przygotowania: ok. 1 godzina koszt: ok. 3,60 zł za 1 porcję Składniki: ciasto na pierogi: 300g (2,4 szklanki) mąki pszennej szczypta soli 180ml (3/4 szklanki) bardzo ciepłej wody 1 łyżka oleju farsz: 570g ugotowanych, ostudzonych i zagniecionych ziemniaków (7 średnich sztuk) 570g (3 kostki) tofu wędzonego 1 duża cebula 20g (1.5 łyżki) kaszy mannej pieprz i sól do smaku 1 łyżka mleka roślinnego 1 łyżeczka majeranku i lubczyku do smaku (opcjonalnie) do podania smażona cebulka lub inne dodatki Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą i wodą. I don’t know if it’s a matter of opening up to new flavors or the fact that I like the addition of smoked tofu 😀 4 servings, 48 dumplings (1 serving has 600 kcal) time of preparation: 1 hour Ingredients: dough: 300g (2.4 glasses) of wheat flour pinch of salt 180ml (3/4 cup) of very hot water 1 tablespoon of oil stuffing: 570g boiled, cooled and crushed potatoes (7 medium potatoes) 570g (3 cubes) of smoked tofu 1 large onion 20g (1.5 tablespoons) of semolina pepper and salt to taste 1 tablespoon of vegetable milk 1 teaspoon of marjoram and lovage to taste (optional) for serving fried onion or other additives Instructions: Mix the flour with salt and water. Nie wiem czy to kwestia otwarcia się na nowe smaki czy tego, że bardziej smakuje mi po prostu dodatek wędzonego tofu. W tym czasie miksujemy lub zagniatamy ziemniaki z tofu na gładką masę. Cebulkę pokrojoną w kostkę delikatnie podsmażamy i dodajemy do ziemniaków wraz z pozostałymi składnikami na farsz. Wkładamy ciasto do woreczka foliowego i odstawiamy na ok. 15 minut. Ciasto po wyrobieniu wkładam do woreczka foliowego i odstawiam na jakieś 15 minut. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju ok. 3-4 minuty. Co ciekawe kiedy jeszcze nie byłam weganką nie lubiłam ich, ale teraz jest zupełnie inaczej. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i za pomocą szerokiej szklanki wycinamy kółka. Dzięki temu nie jest ono suche, ale cały czas odpowiednio elastyczne. Po drugie woda musi być bardzo ciepła (nie wrzątek, ale ciepła). Później używam części do rozwałkowania i robienia pierogów, pozostałą część trzymam cały czas w woreczku. Zawsze trzymam się zasady aby dodawać wodę w ilości 60% masy mąki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rabarbarowo.pl/idealne-ciasto-na-pierogi-weganskie-ruskie/