Przepis na makaron z pesto i szparagami: (na 3 porcje) 300 g makaronu tagliatelle 500 g zielonych szparagów listki z małego krzaczka bazylii 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki dobrej oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 30 g sera parmezan lub innego twardego długodojrzewającego sól i pieprz do smaku garść orzeszków piniowych lub nerkowca do podania (opcjonalnie) Szparagi umyć, odłamać twarde końce i ugotować na stojąco w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Szparagi umyć, odłamać twarde końce i ugotować na stojąco w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Po odcedzeniu włożyć z powrotem do jeszcze ciepłego garnka i wymieszać z pesto i tartym serem pozostawiając nieco do posypania przed podaniem. Po odcedzeniu włożyć z powrotem do jeszcze ciepłego garnka i wymieszać z pesto i tartym serem pozostawiając nieco do posypania przed podaniem. Blenderem rozdrobnić listki bazylii z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli i pieprzem. Blenderem rozdrobnić listki bazylii z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli i pieprzem. Prosty do przygotowania makaron z pesto bazyliowym i szparagami to pyszny obiad lub kolacja na ciepłe wiosenne i letnie dni. Przygotowanie makaronu z pesto i szparagami zajmuje tylko tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są bardzo delikatne i wystarczy im sama para z gotującej się wody. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są bardzo delikatne i wystarczy im sama para z gotującej się wody.