- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Ciasto:
-5 żółtek
-1 kostka margaryny
-5 łyżek cukru
-0,5 kg mąki
-0,5 szklanki mleka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-400 gr rabarbaru
Pianka:
-1 szklanka cukru
-5 białek
-szczypta soli
Przepis
- Obieramy rabarbar, kroimy na kostkę.
- Do miski z żółtkami dodajemy cukier, margarynę, mąkę, mleko proszek do pieczenia i zagniatamy (jeśli ciasto będzie się kleiło, to dodajemy jeszcze trochę mąki).
- Ciasto dzielimy na trzy części i do jednej z nich dodajemy kakao, zagniatamy ponownie.
- Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na pianę.
- Dodajemy porcjami cukier, miksujemy, aż do rozpuszczenia.
- Wykładamy pierwszą część ciasta kruchego na blachę (wykładamy dokładnie spód), później rabarbar, na to ciasto kakaowe. Następnie wykładamy bezę, a później ostatnią część ciasta kruchego.
- Pieczemy ciasto około 35-40 min w 180 °C (w rozgrzanym piekarniku).
PS Zachęcam do kliknięcia 👍 na moim facebookowym profilu- zawsze będziecie na bieżąco 😊 FACEBOOK.