Pleśniak z wysoką pianką

Rurka
Kulinaria
07.06.2018 9:11
Pleśniak z wysoką pianką
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Ciasto:

-5 żółtek

-1 kostka margaryny

-5 łyżek cukru

-0,5 kg mąki

-0,5 szklanki mleka

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-2 łyżki kakao

-400 gr rabarbaru

Pianka:

-1 szklanka cukru

-5 białek

-szczypta soli

Przepis

  1. Obieramy rabarbar, kroimy na kostkę.
  2. Do miski z żółtkami dodajemy cukier, margarynę, mąkę, mleko proszek do pieczenia i zagniatamy (jeśli ciasto będzie się kleiło, to dodajemy jeszcze trochę mąki).
  3. Ciasto dzielimy na trzy części i do jednej z nich dodajemy kakao, zagniatamy ponownie.
  4. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na pianę.
  5. Dodajemy porcjami cukier, miksujemy, aż do rozpuszczenia.
  6. Wykładamy pierwszą część ciasta kruchego na blachę (wykładamy dokładnie spód), później rabarbar, na to ciasto kakaowe. Następnie wykładamy bezę, a później ostatnią część ciasta kruchego.
  7. Pieczemy ciasto około 35-40 min w 180 °C (w rozgrzanym piekarniku).

PS Zachęcam do kliknięcia 👍 na moim facebookowym profilu- zawsze będziecie na bieżąco 😊 FACEBOOK.

BLOG