Pleśniak z dżemem

Krzysztof
25.05.2014 17:38
Pleśniak z dżemem

Przepis

Składniki:

3 szklanki mąki

5 jajek

kostka masła

szklanka cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

słoik kwaśnego dżemu np. z wiśni

szczypta soli

Zagniatam ciasto z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia. Ciasto dzielę na 3 części. Do jednej z nich dodaję 2 łyżki kakao i zagniatam. Kawałki ciasta wkładam do zamrażarki lub lodówki. Większą część ciasta wykładam na blaszkę. Smaruję ciasto dżemem. Wyjmuję z lodówki ciemne ciasto i ścieram na tarce na masę z dżemem. Z białek ze solą ubijam pianę. Dodaję szklankę cukru. Pianę wykładam na ciemne starte ciasto. Wyjmuję z lodówki białe ciasto i ścieram na tarce, układam wiórki na wierzchu ciasta. Piekę 45 minut w 180 st. C.