Aspartam to bardzo szkodliwy składnik wielu produktów. W niektórych krajach jest wręcz zakazany, niestety w Polsce jest dopuszczony do użytku. Należy go unikać, ponieważ przyczynia się do chorób układu krwionośnego i nerwowego, otyłości, chorób serca oraz innych narządów, takich jak wątroba czy nerki. Ma związek z napadami padaczki, przyczynia się do powstania cukrzycy oraz miażdżycy.
Możemy go znaleźć w produktach typu light, ponieważ świetnie zastępuje cukier, w słodkich napojach, jogurtach, gumach do żucia i słodkich przetworach.
1967 roku dr Harold Waisman przeprowadził badania na 7 niemowlętach małp, które codziennie karmił aspartamem zmieszanym z mlekiem. Jakie były efekty? Jeda z małpek umarła a pięć dostało silnych napadów padaczki. Tylko u jednej nie zanotowano żadnych zmian.
Jaka będzie jego nowa nazwa?
Aspartam uzyskał miano AminoSweet. Nazwa jest o wiele przyjemniejsza dla naszego ucha i w ogóle nie kojarzy się nam z tą substancją. Jest wytwarzany za pomocą odchodów bakterii E, które są modyfikowane genetycznie. W normach Unii Europejskiej możemy go również rozszyfrować pod nazw E951.