"Szpinak"z pokrzywy - danie prosto z łąki :)

Zjem
Przekąski
04.06.2018 20:15
"Szpinak"z pokrzywy - danie prosto z łąki :)

Szpinak z pokrzywy – rady praktyczne: jeśli nie uda się Ci nazbierać odpowiednio dużo pokrzywy, to śmiało dodaj na patelnię młody szpinak – taki mix jest bardzo smaczny i zdrowy:) zbieraj liście z górnych trzech pięter pokrzywy, młoda pokrzywa nie parzy, w innym przypadku rekomenduję zbieranie jej w rękawicach, w innym przypadku rekomenduję zbieranie jej w rękawicach, aby zneutralizować parzenie pokrzywy wystarczy przelać ją wrzątkiem. Składniki: spora ilość świeżej i młodej pokrzywy, masło klarowane, 2 ząbki czosnku, garść prażonych nasion słonecznika, kilka suszonych pomidorów z zalewy, 1 ząbek czosnku sół i pieprz do smaku, opcjonalnie feta – kilka kostek Przygotowanie: Pokrzywę przelewamy wrzątkiem – wtedy przestanie parzyć. A Czytelnicy Bloga na Facebooku zdradzili, że jako dzieci zbierali na łące pokrzywę, turlali ją w palcach i zjadali na surowo – twardziele! :). Pokrzywa w kuchni: liście z powodzeniem można dodawać do koktajli, smoothies, pierogów, ciasta naleśnikowego, omletów i surówek. z liści można przygotować sok lub ususzyć je. 🙂 Anna Lena Zobacz też: Magiczna woda z pokrzywą 🙂 Bezplatny E-book z 10-ma przepisami na słodkie i wytrawne przekąski (Odwiedzono 3 712 razy, 1 wizyt dzisiaj) Pokrzywa w tym wydaniu ma lekko słodki smak, rozpływa się w ustach, jest delikatna i bardzo zdrowa. Szpinak z pokrzywy to pierwsze danie jakie zjadałam z tym zielskiem. Zarówno sok, jak i napar z pokrzywy świetnie działają na naszą odporność i układ pokarmowy. Więcej o właściwościach pokrzywy przeczytasz w moim pierwszym wpiście o niej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://zjem-cie.pl/szpinak-z-pokrzywy/