Dodatkowo: 3 cukinie ok. 200 g pomidorków koktajlowych 1 op. mozzarelli xxl w zalewie 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szkl. Udostępnij Zapisz Nasze wypady na miasto kończą się najczęściej tym, że dania, które zamówimy w okolicznych lokalach, próbujemy odtworzyć później w domu. Muszę Wam powiedzieć, że naleśniki na wytrawnie zawsze wydawały mi się bardziej kuszące niż te na słodko. Po tym czasie smażymy cienkie placki na rozgrzanej patelni, z obu stron na złoto. Sos pomidorowy: 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki oregano sól, pieprz, cukier Nasze odwiedziny w naleśnikarni nie mogły więc skończyć się inaczej, niż zamówieniem naleśników piwnych z grillowaną cukinią i mozzarellą;) Na około 9-10 sztuk: Naleśniki: 2 szkl. Składniki na naleśniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Na koniec sos doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszamy je z 1 łyżką oliwy, ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Usmażone naleśniki smarujemy niewielką ilością beszamelu (1 łyżką), rozkładamy cukinie, mozzarellę oraz pomidorki koktajlowe. Następnie podsmażamy na patelni grillowej przez kilka minut (cukinia powinna pozostać półtwarda). Po chwili dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz około 1/4 szklanki wody. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy czosnek, smażymy chwilę cały czas mieszając.