Ciasto z truskawkową masą na spodzie z sucharków i nutelli

Ewa
Ciasta
31.05.2018 9:58
Ciasto z truskawkową masą na spodzie z sucharków i nutelli

Dam mu szansę i spróbuję zrobić kiedyś raz jeszcze, bo spód z sucharków i nutelli oraz masa truskawkowa z pewnością na to zasługują;) UWAGA: przepis został zmieniony – warstwę śmietanową, z której nie byłam zadowolona podmieniłam na warstwę jogurtową. Spód: 1 opakowanie sucharów 1 duży słoik nutelli* Warstwa jogurtowa: 700 g gęstego jogurtu greckiego 1 galaretka cytrynowa 2 op. cukru wanilinowego 2 łyżki cukru pudru Warstwa truskawkowa: 3 galaretki truskawkowe 450-500 g mrożonych truskawek Nutellę podgrzewamy w naczyniu z gorącą wodą. Gdyby ktoś jednak był ciekaw, wstawiam poprzednią wersję masy: 500 ml śmietany 36% 1200 g waniliowego serka homogenizowanego (podobno sprawdzi się też ser z wiaderka, lub serek typu philadelphia, jednak nie próbowałam – myślę jednak, że wówczas wystarczyłoby sera dać mniej) 1/3 szkl. Do gęstniejącej masy dodajemy serki homogenizowane (w dwóch turach), a następnie rozpuszczoną żelatynę (warto wcześniej rozmieszać w niej jedną łyżkę masy i dopiero tak zahartowaną łączyć z całością). Ciepła galaretka w kontakcie z zimnymi truskawkami dość szybko tężeje, dlatego już po chwili można wylewać ją na masę śmietanową. Nie do końca smakowała mi wersja z masą śmietanową, więc podmieniłam ją na sprawdzoną masę jogurtową. Na samym dole zdjęcie ciasta, w którym wcześniej tą masę wykorzystałam – myślę, że sprawdzi się tutaj dużo lepiej. wody 3-3,5 łyżki żelatyny (w oryginale 2 łyżki, moim zdaniem było to za mało) cukier puder do smaku Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Uwagi: Miałam 600 g słoiczek nutelli, ale wykorzystałam mniej więcej 2/3 z niego (uznałam, że nie ma potrzeby dawać całego słoiczka, gdyż masa była dostatecznie klejąca). Kiedy jakiś czas temu trafiłam na ten przepis TUTAJ pomyślałam, że to będzie kolejne fantastyczne ciasto bez pieczenia. Ciasto jednak zostało pochwalone i zjedzone w całości, więc pomimo potknięć, nie było wcale aż tak złe. Masę truskawkową wylewamy na masę jogurtową. Tym co z całą pewnością nie wyszło jak należy jest warstwa śmietanowa. Jest to ciasto na kakaowym biszkopcie, ze świeżymi truskawkami i masą truskawkową. być może to użyte serki homogenizowane, albo jednak zbyt mała ilość cukru pudru do smaku? Powstałą masę śmietankową wykładamy na sucharkowo-nutellowy spód. Przygotowaną masę wylewamy na sucharkowy spód. Spód nie może być zbyt suchy, bo podczas krojenia będzie się kruszył.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/05/31/ciasto-z-truskawkowa-masa-na-spodzie-z-sucharkow-i-nutelli/