Sałatka z młodych ziemniaków z rzodkiewkami i ogórkiem ok. 10-15 młodych ziemniaków (zależy od wielkości, jak małe to ok 15) 3 ogórki pęczek rzodkiewek duży pęczek koperku mała cebulka 6 łyżek octu ryżowego ( może być też biały ocet winny) 1/3 szklanki majonezu 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Ogórki pokroić w cienkie plasterki, połowę koperku posiekać. W kubku wymieszać ocet z dwiema łyżeczkami soli, zalać marynatą ogórki i koperek – włożyć do torebki foliowej albo zamykanego pojemnika i marynować jeden dzień w lodówce ( można to wszystko co jakiś czas potrząsnąć i przemieszać). Wykonanie tej sałatki jest proste ale trzeba brać poprawkę na czas- ogórek powinien się marynować przynajmniej jeden dzień więc pracę nad sałatką należy rozpocząć przynajmniej dzień przed planowanym podaniem. Dobrze ostudzić i pokroić w plasterki ( można zdjąć skórkę ale jak jest cienka to można zostawić).