CYTRYNOWA SAŁATKA Z KALAFIOREM ROMANESCO Z BAZYLIĄ I PIETRUSZKĄ

Joanna
Sałatki
28.05.2018 4:58
CYTRYNOWA SAŁATKA Z KALAFIOREM ROMANESCO Z BAZYLIĄ I PIETRUSZKĄ

Pomidorki koktajlowe Natka pietruszki Bazylia Oliwa z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 -2 duże ząbki czosnku + awokado + opcjonalnie pieczony łosoś lub inne białko - Kalafior romanesco kroimy na małe różyczki; przyprawiamy solą i pieprzem – skraplamy oliwą z oliwek – mieszamy i grillujemy około 8 minut; - Cebulę kroimy w talarki, a pomidorki przekrajamy na pół; Bazylię i pietruszkę kroimy na drobną; - Dressing: do soku z cytryny dodajemy zmiażdzony ząbek czosnku i odrobinę oliwy z oliwek; - Do miski dodajemy mix sałat, zgrillowany kalafior, cebulę, pomidorki, bazylię i natkę pietruszki –dodajemy dressing. - Serwujemy z awokado i białkiem – może być łosoś albo inne mięso, również grillowane lub szaszłyk ; węglowodany w daniu mogą być dowolne – odrobina kuskusu, kaszy bulgur albo grzanka pełnoziarnista pomogą nam dostarczyć tą cenną grupę produktów; Kalafior romanesco z koloru przypomina brokuł, a w smaku kalafior – prawdę powiedziawszy smak romanesco jest bardziej kuszący – bo mocniej orzechowy. Sałatka z kalafiorem romanesco jest idealna na ciepło pogodę; mix zielonych sałat podkreśla letnią atmosferę talerza; natomiast cytrusowy akcent – nadaje sałatce charakteru i jeszcze większą świeżość.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.com/2018/05/28/cytrynowa-salatka-z-kalafiorem-romanesco-z-bazylia-i-pietruszka/