Te malutkie i niepozorne listki zawierają: folacynę – witaminę z grupy B odpowiedzialną za prawidłową produkcje krwi, prowitaminę A czyli prekursor do witaminy A; witamina A to zacna funkcja – widzenia w ciemności, witaminę K czyli witaminę niezbędną do krzepnięcia krwi. Pieczemy w nagrzany piekarniki do 175 C przez około 15 minut lub krócej albo dłużej ( w zależności od wielkości i grubości kostki) Ugotowaną fasole edamame podpiekamy na lekko natłuszczonej patelni – w celu uzyskania ładnego lekko brązowego koloru. Bark wapnia w diecie przyczynia się do zużycia zapasów wapnia z kości – wtedy kości stają się słabe i skore do złamań. Potas pomaga utrzymać poprawny rytm serca; usuwa nadmierną sól z organizmu, a także relaksuje naczynia krwionośnie ( rozszerza je) – to zmniejsza ciśnienie we krwi i chroni serce przed wzmożoną pracą lewej komory. Połącznie rukoli z lekko podprażonym edamenem i słodkim ziemniakiem – brzmi mało wyszukanie; dressing kwaśno- słodki jest również powszechnie znano propozycją. Liściaste warzywa są istotnym komponentem diety – zieleń obecna w diecie jest wyznacznikiem, że odżywiam się zdrowo i dobrze. Rukola jest dwuznacznym warzywem – smak jej może nas porywczo przyciągać albo zdecydowanie oserem kozim, arbuzem, szynką parmeńską, różnymi serami czy chociażby nektarynką. Rukola jest również nasiąknięta wapniem, potasem i magnezem; wymienione minerały są często spożywane w zbyt niskich ilościach – rukola zatem pomaga nam dostarczać zasobną ilość tych pierwiastków, co może zapobiegać niedoborom i ułatwiać poprawne funkcjonowanie naszego organizmu. Magnez jest budulcem kości i zębów, ma swoją funkcje w krzepnięciu krwi. Przepis na Sałatkę z Rukolą , Fasolką Edamame Rukola Słodki ziemniak Czerwona cebula Mrożona fasola edamame ( ugotowan a do miękkości) Świeża bazylia Ricotta ser Odrobina soli Olej ( do pieczenia ziemniaków)