Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać

Agnieszka
Obiad
25.05.2018 13:28
Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać

Jak ugotować szparagi Szparagi świetnie smakują na surowo, trzeba je tylko pokroić na krążki lub w paski. Jak gotować szparagi zielone Zielone szparagi występują w trzech postaciach: ołówkowe-cienkie, średniej grubości i grube – jak szparagi białe. Szparagi zazwyczaj dzieli się ze względu na kolor na białe i zielone (są też fioletowe, ale w Polsce to rzadkość). Białe są dlatego, że kiedy łodyżka wystrzeli w górę obsypywana jest pieczołowicie ziemią, żeby odciąć jej dostęp do światła i zapobiec wytworzeniu się chlorofilu barwiącego warzywo na zielono. Jak przechowywać szparagi Po zakupie włóż szparagi do kubka z zimną wodą lub zawiń w wilgotny ręcznik kuchenny i wstaw do lodówki. Czym białe szparagi różnią się od zielonych, w jaki sposób pozbyć się zdrewniałej końcówki? Szparagi możesz gotować w wodzie, na parze, smażyć, grillować, piec i jeść na surowo. Dlatego, jeśli masz więcej czasu, warto zastosować drugą metodę polegającą na odcięciu końcówki w miejscu, w którym kończy się część zdrewniała. Jak gotować białe szparagi Białe szparagi od zielonych różni sposób uprawy, smak i sposób obróbki przed ugotowaniem. Zagotuj wodę w szerokim rondlu, żeby szparagi zmieściły się w całości. Wystarczy, że poznasz patent jak ugotować szparagi i jak wybrać młode szparagi sklepie. Sezon na szparagi zwykle zaczyna się już w kwietniu. 5. Pamiętaj – czas gotowania szparagów jest taki sam, niezależnie czy szparagi są grube czy cienkie. 6. 3. Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końce (wystarczy wygiąć szparaga trzymając za dwa końce – złamie się tam, gdzie kończy zdrewniała część). Jeśli chcesz wiedzieć więcej i stać się ekspertem – czytaj dalej!? 10 sprawdzonych przepisów na szparagi. Dotyczy to w szczególności szparagów grubych, nie tak elastycznych jak szparagi cienkie. Warto jeść szparagi, gdy tylko pojawią się w sklepach. Jeśli szparagi są wysuszone i mają zdrewniałe, rozdzielające się końcówki, to lepiej nie zawracać sobie nimi głowy. Traktowane w ten sposób szparagi wytwarzają dość grubą skórkę, którą koniecznie trzeba obrać przed przyrządzaniem. W przypadku szparagów zielonych trzeba jeszcze wprowadzić rozróżnienie na cienkie, średnie i grube. Jak je wybrać młode szparagi w sklepie? Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Ze względu na gabaryty najlepiej nadają się na grilla lub do pieczenia. Jest to sposób szybki, prosty, ale stosując go ryzykujemy, że wraz z nienadającą się do zjedzenia częścią utracimy też soczyste kawałki szparaga. Opcjonalne dodaj szczyptę cukru (to nie jest konieczne, my unikamy sztucznego cukru w potrawach, więc nie dodajemy go także do szparagów). Szczyt przypada na maj, a kończy się w czerwcu. 4. Wrzuć szparagi do wrzątku i gotuj/blanszuj na wolnym ogniu 2-3 minuty. Być może znasz patent, w którym łodyżki szparagów wiązane są bawełnianym sznurkiem i gotowane pionowo, z wystającymi nad powierzchnię główkami… Czy wiedzieliście, że w 100 g szparagów jest tylko 18 kcal! Grube, podobnie jak białe szparagi, warto obrać przed gotowaniem, czy smażeniem. Jeśli gotujesz zupę-krem z białych szparagów, przed podaniem przetrzyj ją przez gęste sito, żeby pozbyć się łykowatych fragmentów. Jak odłamywać zdrewniałą końcówkę Dolna część szparaga jest zdrewniała i łykowata, dlatego trzeba się jej pozbyć. Po obgotowaniu dobrze jest wrzucić szparagi do lodowatej wody, żeby zachowały ładny, zielony kolor.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/szparagi-jak-wybierac-gotowac-z-czym-podawac/