CIASTO5 gr drożdży instant2 łyżki cukru1/2 szklanki mleka3 łyżki masła1 jajko2 i 1/4 szklanki mąki + trochę więcej do podsypaniaNADZIENIEopakowanie półtłustego twarogu (250 g)1 jajko1/4 szklanki cukruskórka z 1 pomarańczy1/2 szklanki żurawiny ( lekko posiekanej)do posmarowania ciasta - 1 żółtko i 1 łyżka mlekaW misce wymieszać lekko podgrzane mleko (ma być ciepłe ale nie gorące) dodać drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut. Trochę przesadziłam z wielością formy, a raczej z jej małością :) - forma powinna być trochę większa, no i lekko mi się spiekło na wierzchu ( nie ustawiajcie termoobiegu tylko pieczenie góra i dół) ale i tak było wyśmienite. Ciasto drożdżowe z białym serem, żurawiną i pomarańczą Obłędne drożdżowe ciasto w kształcie warkocza pachnące masłem i pomarańczą, nadziane twarogiem z żurawiną. Na cieście rozłożyć nadzienie a następnie zwinąć w rulon (obrazki poniżej pokazują te etapy).Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na pół a następnie spleść dwie połowy ciasta w warkocz. Ciasto wyjąć z miski i przełożyć na stolnice wyspaną mąką - chwilę wyrobić i następnie rozwałkować w podłużny, owalny kształt, trochę dłuższy niż wasza forma do pieczenia. Przygotować nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko i cukier, dobrze wymieszać a na koniec dodać skórkę z pomarańczy i żurawinę, zmieszać. Nie jestem specjalistką od ciasta drożdżowego ale na serio to najlepsze drożdżowe ciasto jakie zrobiłam w życiu - pięknie wyrosło, było miękkie i puszyste.