PODSTAWOWY PRZEPIS NA NALEŚNIKI. ZASADY PRZY SMAŻENIU NALEŚNIKÓW

KAROLINA
Śniadania
22.05.2018 10:12
PODSTAWOWY PRZEPIS NA NALEŚNIKI. ZASADY PRZY SMAŻENIU NALEŚNIKÓW

- naleśniki smażymy na mocno nagrzanej patelni, najlepiej żeliwnej lub nieprzywierające dno - do ciasta na naleśniki dodajemy tłuszcz np. olej rzepakowy lub roztopione masło, nie dodajemy już tłuszczu podczas smażenia, ten zabieg zapewni odpowiednią sprężystość naleśnikom, nie będą się one łamać ani kruszyć - do ciasta na naleśniki używamy mąk typu 450 do 550 - naleśniki smażymy jak najcieńsze, dość szybko obracamy na drugą stronę, aby ich nie wysuszyć PRZEPIS NA NALEŚNIKI NA WODZIE: - 500 g mąki pszennej typ 550 - 650 ml wody (+/- 60 ml) (może być z kranu może być też woda gazowana z butelki) - 1/4 szklanki oleju - dwa duże jajka wiejskie - szczypta soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 ZASAD PRZY ROBIENIU NALEŚNIKÓW - ciasto przed smażeniem odstaw na minimum kwadrans, w amerykańskich książkach z przepisami na naleśniki ( kto- jak kto- ale Amerykanie smażą rekordowe ich ilości), ciasto na naleśniki wstawia się na całą noc do lodówki, rano dodaje jajka i smaży się naleśniki, dzięki temu zabiegowi mają one takie jakby przysmażone przedziurawione pęcherzyki powietrza. Przepis na naleśniki Naleśniki, oj,oj oj!!! Naleśniki na wodzie, a nie na mleku. W/w składniki wymieszaj rózgą odstaw na kwadrans i smaż na mocno nagrzanej patelni. Jeśli szukacie idealnego przepisu na naleśnikiczyli cieniutkie naleśniki francuskie to przepis jest. Naleśniki od zawsze już będą mi się kojarzyły z czasami studenckimi. Usmażone układaj jeden na drugim, dzięki czemu nie będzie z nich odparowywać znaczna część wody. - jeśli chcesz słodkie naleśniki dodaj 3 -5 łyżek cukru - jeśli wytrawne dodaj stosowne przyprawy jak zioła, czy sól Smacznego! Ale na poważnie, naleśniki dla wielu osób to problem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2018/05/podstawowy-przepis-na-nalesniki-zasady.html