- pęczek szparagów - ok 200 g szynki parmeńskiej - ok 150 g świeżego szpinaku - 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym Princes - pęczek rzodkiewek - garść kiełków rzodkiewki - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 2-3 łyżeczki płynnego miodu - 2-3 łyżeczki musztardy - 1 łyżeczka białego octu winnego - sól, pieprz Myślą przewodnią było to, by troszkę ze składnikami zaszaleć, dobrać coś, co z pozoru do siebie nie pasuje (tu np tuńczyk i miodowo-musztardowy dressing, tudzież tuńczyk w parze z szynką parmeńską) oraz dobrać pozostałe składniki, które kojarzą się z wiosną. Całościowo sałatka prezentuje się w ten sposób, że na półmisku mamy świeży szpinak, plasterki rzodkiewki, cząstki tuńczyka, a wszystko to przykryte obsmażonymi szparagami owiniętymi szynką parmeńską, posypane kiełkami rzodkiewki i skropione miodowo-musztardowym dressingiem. Wiosenna sałatka ze szparagami, szpinakiem i tuńczykiem Wczorajsza propozycja na sałatkę z sosem tuńczykowym była, powiedziałabym, dość zachowawcza. Rozgrzewamy patelnię grillową i obsmażamy szparagi, aż do lekkiego zrumienienia się szynki (przez kilka minut, na średnim ogniu). Skoro sałatka miała być typowo wiosenna, sezonowa, zdecydowałam się na szparagi i rzodkiewkę. Na dnie większego półmiska lub bezpośrednio na talerzach rozkładamy liście szpinaku. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Rozkładamy rzodkiewkę oraz cząstki osączonego z zalewy tuńczyka. Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes! W końcu konkurs, w którym chciałabym wziąć udział widnieje pod hasłem: Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie na www.konkurstunczyk.eu