Zupa szparagowa. Krem z białych szparagów <3

Helka
Obiad
21.05.2018 18:39
Zupa szparagowa. Krem z białych szparagów <3

– Składniki: 1,5 bulionu warzywnego lub drobiowego (np. rosołu lub bulion z tego wpisu: bulion warzywny – przepis ) ) 2 średniej wielkości ziemniaki (najlepiej młode) – ok. 200g 1 pęczek białych szparagów – ok. 500g 1 średnia cebula – ok. `130g 2 łyżki masła 1 średnio czubata łyżka mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli szczypta cukru 100 ml śmietanki słodkiej 30 % pół pęczka świeżego koperku lub natki pietruszki Zupa szparagowa. Zdjąć garnek z ognia, dodać powyższą masę jajeczną i ponownie postawić na chwilę na ogniu, mieszając do czasu aż zupa nieco zgęstnieje (ale nie należy doprowadzać zupy do wrzenia). Następnie dodać 2-3 łyżki zupy, wymieszać i przelać całość do garnka z zupą, gotować ok. 1 minutę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Następnie przygotować szparagi – należy pozbawić je zdrewniałych części, poprzez przełamanie go u podstawy – powinien on przełamać się w miejscu, gdzie jest jego zdrewniała część, która nie nadaje się do spożycia. Tak przygotowane szparagi pozbawić główek (odłożyć na bok na potem), a resztę pokroić na 2-3 cm kawałki. Główki szparagów ugotować na parze lub w garnuszku z osoloną wodą (przez ok. 2 minuty). W garnku podgrzać bulion, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), ewentualnie posolić jeśli bulion nie jest zbyt doprawiony. Cebulę obrać z łupinek, pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na patelni na jednej łyżce masła. Jesli zaś wolicie kawałki warzyw w zupie, to nie blendujecie i pozostałe kroki dalej są takie same dla zwykłej zupy, jak i dla zupy krem. Krem z białych szparagów – czyli obowiązkowa zupa w sezonie szparagowym! :) Na tym etapie, po ugotowaniu, jeśli chcemy by nie była to zwykła zupa, tylko zupa krem, to należy przestudzić zupę i ją zblendować. Udekorować nimi zupę (ewentualnie jeśli nie chcecie się tak rozdrabniać, to możecie pod koniec gotowania wrzucić główki do zupy jeszcze przed blendowaniem i wtedy zmiksować już całość).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/05/21/zupa-szparagowa-krem-z-bialych-szparagow/