Poniedziałek: Pieczone bakłażany z chermulą, bulgurem i jogurtem

Agnieszka
Obiad
21.05.2018 10:38
Poniedziałek: Pieczone bakłażany z chermulą, bulgurem i jogurtem

Składniki: - 3 bakłażany - 1 szklanka bulguru - 1/3 szklanki rodzynek - 1/3 szklanki posiekanych migdałów - 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki - 2 łyżki siekanej mięty - 2 łyżki siekanego szczypiorku - Sok z połowy cytryny - Kubek jogurtu greckiego Na chermoulę - 2 starte ząbki czosnku - 2 łyżki kminu - 2 łyżki mielonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - Skórka strata z całej cytryny - 2/3 szklanki oliwy Przygotowanie: Sam w sobie jest już pyszny, ale na stół wędruje posypany kaszą bulgur, przyrządzoną w szczególny sposób: z rodzynkami, oliwkami i migdałami. Krok 2 Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż na połowy, a następnie pokrój miąższ w kartkę, głęboko, ale tak by nie przeciąć skóry. Liczba porcji: 2-3 Orientalny sposób na bakłażana Chermoula jest znaną w całym Oriencie przyprawą głównie do ryb i owoców morza. Krok 3 W międzyczasie zalej szklankę bulguru dwiema szklankami wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do miękkości, czyli około 15 minut. Odsącz je i razem z oliwkami, migdałami, 2 łyżkami oliwy, miętą, kolendrą i szczypiorkiem dodaj do ugotowanego bulguru. Krok 5 Upieczone bakłażany rozłóż na talerzach, obficie posyp bulgurem, połóż na wierz kilka łyżek jogurtu, skrop cytryną. W tym przepisie chermoula została użyta do zaromatyzowania bakłażana, pieczonego później dość długo w piekarniku. Słodycz rodzynek miesza się z wytrawnym smakiem oliwek, dla których tło stanowi pikantna przyprawa – chermoula. Kiedy bulgur się gotuje, namocz w wodzie rodzynki (10 minut wystarczy). Posmaruj chermoulą każdą połówkę, połóż je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-pieczone-baklazany-z-chermula-bulgurem-jogurtem/