Szparagi z sosem holenderskim

Ewa
Obiad
18.05.2018 7:17
Szparagi z sosem holenderskim

A Ty wolisz gęstszy czy rzadszy sos? 2 żółtka 100 g roztopionego masła 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodowej musztardy (ewentualnie może też być np sarepska) sól szparagi Teraz, po spróbowaniu, powiem Wam, że szparagi w sosie holenderskim to faktycznie świetne połączenie i zdecydowanie zostaję fanką tego dania:) Na zdjęciu poniżej widać, że dodałam masło odrobinę za wcześnie i sos wyszedł nieco rzadszy 😉 Zastanawiałam się czy może on aż tak znacząco wpłynąć na smak, że wszyscy wokół się tym połączeniem tak zachwycają i czy jest to zachwyt uzasadniony. Kładziemy ją na garnku wypełnionym w 1/4 objętości lekko (!) gotującą się wodą – miska nie może stykać się z powierzchnią wody. Obwiązujemy je sznurkiem i gotujemy pionowo w osolonej i skropionej kilkoma kroplami soku z cytryny wodzie przez około 3-4 minuty. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając rózgą kuchenną aż składniki się połączą, a otrzymana masa zgęstnieje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/05/18/szparagi-z-sosem-holenderskim/