PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ZAWIJAŃCE Z CZEKOŚLIWKĄ (autorski przepis nie kopiuj moich treści bez zgody autora!) - 500 g mąki pszennej luksusowej - 400 g mąki pszennej tortowej - 5 jaj rozmiar M - 200 g margaryny/masła - niepełna szklanka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 paczki drożdży instant - pełna szklanka mleka + 1 jajko do posmarowania Jajka utrzyj z cukrem mikserem przez 1-2 minuty. Temp. 160- 170 stopni C, czas w zależności od tego, jak piecze Twój piekarnik znasz go lepiej niż ja, u mnie to 25-30 minut. Im lepiej je wyrobisz tym będzie bardziej puszyste więc się przyłóż ;-) Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Bułeczki na blaszce pozostaw przez 20 minut, po tym czasie wstaw do piekarnika. Do miski z mąką dodaj masę z jaj, mleko i zacznij zagniatać ciasto. Dzisiaj mam dla Was zawijańce drożdżowe, lubię właśnie wiosną lub latem rozpieszczać dzieciaki i mojego Lubego, przygotowując takie domowe bułeczki drożdżowe. Mleko podgrzej w rondelku, ma być ciepłe nie może być gorące! Po tym czasie ciasto podziel na 18-20 kawałków. Każdy rozwałkuj na blat posmaruj nadzieniem ( u mnie czekośliwka) zroluj ciasno. Jeśli dzień jest zimny i deszczowy, postaw miskę na kocu lub zimą koło kaloryfera. Bułeczki można nadziewać np. powidłami śliwkowymi, nutellą czy tak, jak ja tzw. czekosliwką mamy roboty.